Какво е това нещо „антиваксър“? Защо има родители, които са фанатизирани на тема неваксинация и какво им се върти в главите?

„Антиваксър” е такова едно нещо, което е седнало, почело и взело, та решило, че заболяванията, срещу които има ваксини, не са толкова страшни – Срещу какво ваксинираме. После подочуло за някакви увредени деца, чиито родители твърдят, че промените се случили веднага след или започнали малко след ваксинация. По този повод се хванало нещото антиваксър да чете и препрочита семейни трагедии (Пострадали от ваксини деца 1 и Пострадали от ваксини деца 2) и заключило, че дори само половината от това да се дължи на ваксини, е напълно достатъчно, за да откаже допълнителния риск и да поеме само онзи, от евентуално заразяване с някоя „жива” болест. Една, две или нито една от тях, но едва ли всички 19, които са във ваксините. Започнал да се чуди антиваксърът: „Дали пък не прекаляваме с превенцията, имайки предвид колко е напреднала медицината и фармацията в наши дни? Това отдавна не са смъртоносни болести.“ Времената на бума на ваксиналните заболявания е в следвоенните години, когато няма течаща вода по домовете, камо ли канализация, достъп до здравеопазване и медикаменти, с които разполагаме в наши дни.

И в този момент се сеща ативаксърът: „Ами то и аз ги нямам тези ваксини!! А бабите и дядовците? – Те са съвсем опасни, значи! – Я имат 2-3 ваксини, я не – ще ни изпоразболеят… И изобщо, как още не е избухнала някоя епидемия, да се чуди човек!?“ …Имайки предвид, че действието на ваксините е едва 2 до 5-6 години (Е, тетанус се поставя, ако не сте си правили ваксина последната 1 г. – явно толкова ѝ е действието), населението над 4-7 годишна възраст вече не се ползва от имунизационния ефект, доколкото и да е бил изграден. Колко време трае ефектът от ваксините, може да видите тук.

Всъщност, сериозните неща, с които човек може да се зарази, са много повече от тези, за които продават ваксини.

„А как са избрали кои да са задължителните ваксини? Да не би да са за нелечимите заболявания?“ – Не, за всички има лечение – описано е тук.

„Добрее, и пак – Защо точно срещу тези заболявания?“ – Просто срещу тях са разработени ваксини… Затова ваксината срещу безобидната Варицела щеше да стане задължителна от 2019 г. Единствената причина и тази болест да не бъде обявена за „изключително опасна“, е масово заявеното писмено несъгласие на анти-вакс настроени родители – тук.

„Е, как така?! Не решават ли едни много умни хора, най-добрите вирусолози, имунолози, педиатри и т.н. специалисти в страната, кое е най-добото за децата ни?“ – Долу-горе, но не съвсем… Като казахме – умни хора – и нищо човешко не им е чуждо. Когато им се предложи сума, достатъчна да си закупят мечтаното жилище, например, бързо вземат решение „по вътрешна убеденост” (и понякога препоръчват тайно на роднини да не ваксинират). А, ако се чудите – инвестицията на производителя се отплаща многократно. Всяка година се раждат около 64 000 деца в България (2017 г.) и задължително се ваксинират с 12 бр. ваксини в рамките на 16 месеца. Например: ваксина Синфлорикс се прилага 4 пъти и струва 90 лв. (аптечна цена), което прави 360 лв. на дете. Или 23 000 000 лв. за производителя ежегодно, само от България. Извод: Рентабилно!

Не питайте за съвест. Спомнете си – лекари постоянно хоспитализират ненужно или назначават операции, за да усвоят пари от Касата и пациента; предпочитат секцио, защото се плаща 1 ден повече за престой (и не ги викат по нощите и в почивен ден), изписват ненужна антибиотична терапия на новородени, за да получат средства за още 2 дни престой и т.н. – това се прави с родилки и новородени!

Общопрактикуващият лекар на детето Ви може да реагира непонятно рязко за Вас на Ваше желание да отложите или откажете дори един прием на ваксина. Ако Ви озадачава – причината е, че ще търпи финансови санкции и мъмрене от държавата (в лицето на РЗИ) и това няма нищо общо със загрижеността му за здравето на Вашето дете. Дори е възможно да не получи бонуса си, даван от някои производители на ваксини.

Придължава да си разсъждава антиваксърът… „Кой и как решава колко ваксини е безопасно да се поставят? Кой е проверил дали календарът – така, както са комбинирани ваксините в него и интервалите между тях, е безопасен?“ – Никой. Нито производителите, защото те са много и различни, нито отделните държави. Разчита се на проучванията на производителите, но те не изследват комбинации с натрупване на повече от 2 различни ваксини, а и нямат представа какви ваксини ще комбинира държавата България. Дори и да имаха – кой ще вложи милярди, за да изследва ефекта на 21 бр. ваксини за период от поне 15 г. и то за всяка държава поотделно?

Отговорността е на родителите! Да не я прехвърляме на лекари и производители, защото не те ще носят последствията.

От многото четене, антиваксърът разбрал още, че това непрекъснато поставяне на ваксини, в продължение на година и половина, имало ефект за едва няколко години и то не при всички деца. Единствено ваксините против шарки имали 10-15 г. действие, евентуално. (Тези заболявания се преболедуват много по-леко в детска възраст, с доживотен имунитет. Напредването на възрастта е предпоставка за усложнения.).

Стигнал с любопитството си антиваксърът и до научни публикации, в които се твърди, че съставките, използвани във ваксините за подсилване на имунната реакция, понякога предизвикват и автоимунен отговор, който става виден скоро или време след ваксината (хашимото, диабет тип 1 и 2, множествена склероза и мн.др.). – туктук. и тук за БЦЖ на български език. Разбрал и за „замърсените“ при изработка или неправилно съхранение ваксини, в които са попаднали живи вируси (а не само части от тях) или животински клетки и белтъци, които предизвикват алергии и автоимунни заболявания. Вирусите се „отглеждат“ с помощта на клетки от птичи ембриони, бъбреци на маймуни, …човешки абортирани ембриони и др. Случва се тези животински клетки да попаднат във ваксините. Инжектирани в кръвообращението, имунните клетки ги разпознават като чужди и ги атакуват, но понеже са подобни на някои от тези в човешкото тяло, същите имунни клетки може да се насочат към собствени тъкани. Тези производствени грешки не се включват в статистиката за нежелани реакции.

Чул антиваксърът и за аутизма – понякога ваксините го били отключвали. – „Е това е вече прекалено!“ – си казал – „Не може за всичко ваксините да са виновни!“ Но пусто любопитство – пак започнал да чете. То пък и проучвания имало по темата – лабораторни мишки развили били аутистично поведение, след прием на алуминий, тъй както го приемат и младите човеци чрез ваксините. Публикацията е от декември 2017 г. в „Inorganic biochemistry“, но авторите са принудени да я свали от интернет – тук и тук. При изследване на мозъчна тъкан от донори-аутисти, се откриват силно завишени нива на алуминий – научна публикация.

Ако антиваксърството беше просто балон  – отдавна да е „издъхнал”. Ако нямаше аргументи и факти в подкрепа, тази „мода”, отдавна щеше да е отшумяла. Тенденцията, да се разглеждат критично ползите и рисковете от ваксините, се разраства.