Почти всички бременни получават някакви стомашно-чревни смущения, докато са в това симпатично положение.

Една от причините е растящата матка, която бавно избутва околните органи. Въздействие оказват и промените в хормоналния баланс. Възможно е да се промени усещането при работата на червата – по-осезаемо къркорене, например. По-неприятни, обаче, са киселините. Освен че стомахът е притиснат, мускулатурата е по-отпусната от завишените нива на естроген и релаксин. Затова мускулите, които възпират стомашните сокове да се изкачват по хранопровода, не вършат така добре работата си. Това може да предизвика киселини и горчив вкус (от жлъчния сок, който е в стомаха) в устата на бременната. Мерки: Може да опитате да лежите на лявата си страна, да ядете суровите плодове и зеленчуци преди основното, никога след, и да хапвате на малки порции. Старайте се да не смесвате много видове храни в едно хапване (месо, млечни, зърнени, плодове. Пресните зеленчуци се комбинират с всичко.) Има храни и напитки, които предизвикват повече киселини и такива, които успокояват, като при всеки организъм има разлики. Предизвикващи киселини (без да е задължително): люто, солено, мед, захар, кафе, пържено, оцет, вино, понякога цитруси, домат и др. Омекотяващи киселините (евентуално): повече вода, но не по време и след хранене, чай от липа, мента, копър (като с мента и копър бременните не трябва да прекаляват), овесени ядки (puls.bg), оризови хрупки (оризовки), фъстъци без сол, кашкавал, прясна краставица и др.

И…

Понеже организмът е в специално състояние, стомахът „вдига” защитата и е възможно да получите диария или повръщане по-лесно от обичайното, с цел да се избегне по-сериозна инфекция (с изхвърлянето на патогена от стомаха). Това е и причината за засиленото обоняние, както и да Ви се гади от някои миризми, които организмът Ви е определил като потенциално опасни. Повече от важно е да не допускате дехидратация, ако се появят описаните смущения. Вие и бебето сте особено чувствителни към нея в този специален период. Освен другите негативи, тя може да предизвика нежелани контракции. При повръщане, след като се обърнете към специалист, може да опитате и с хомеопатия (един от препаратите е Вомитусхил). Може да се добави и Шуслерова сол № 8, която подпомага киселинно-алкалния (Ph) баланс в организма. (Подпомага резорбцията на вода и дренира излишните течности, когато е нужно, подпомага работата на стомаха и бъбреците. Последните са подложени на по-голямо натоварване в периода на бременността. Помага и при диария, и при запек – балансира.)

Да, и запекът е донякъде обичаен в този период, отново заради релаксиращите хормони, които затрудняват съкращаването на мускулите на дебелото черво. Не помага и натискът от наедряващата матка. Мерки: консумация на свежи плодове или зеленчуци, както и топла вода преди закуска или 20-тина минути преди хранене, разходки и разбира се, леки упражнения…

…и даа, и газовете. Причините може да видите в горния абзац. Към тях се добавят чудесните условия за ферментация на храната в стомаха, дължаща се отново на забавената перисталтика (отново заради релаксираната мускулатура). Мерките са като при запек.

Поради нарастването на матката, останалите органи биват избутани и притиснати, което понякога се отразява на функционирането им. Възможно жлъчка да не освобождава сокове както е обичайно, а това да се случва изведнъж, след натрупването им. Това може да оцвети изпражненията в светло кафяво до жълтеникаво, но не е повод за притеснение, ако няма други оплаквания. По-изразено е в последните седмици от бременността. От полза са повече движение и леки упражнения, за да спомогнат физически оттичането на жлъчния сок.