Бременността е специфично състояние на женския организъм, което се характеризира с определени предразположения, голяма част, от които са представени в поредица кратки статии – „Внимание! при бременност“. Описанието им има за цел да подготви бременната за навременна и адекватна реакция, не и да създаде излишни притеснения.

Гъбични инфекции. Може би най-често срещаните неприятни симптоми са тези на вагиналната кандидоза (гъбички), в болшинството от случаите, причинена от Candida albicans.

Симптомите са вагинално течение с бял, жълтеникав и дори зеленикав цвят (когато се задълбочи). Понякога е с гъстота на нектар или по-рядък, при задълбочаване на състоянието, течението се пресича и се забелязват бучици като на пресечено мляко (извара). Обикновено се придружава от сърбеж на входа на влагалището, в областта на вулвата (между срамните устни), дори вътре, във вагиналната област. Проблемът идва основно от промяната в хормоналния баланс и понижения имунитет, който има за цел майчиният организъм да не разпознае ДНК-то на детето като чуждо и да започне да се бори с него. Съответно – предразположението към кандидози силно намалява след раждането. Дори в периода на кърмене нямах почти никакви проблеми, за разлика от обичайните ми периоди на небременност.

Мерки. Това, което може да направите, освен да отидете при лекар-специалист, е:

Да намалите простите захари и подсладителите от всякакъв вид (захар, глюкоза, синтетична фруктоза…) или, ако можете, да ги спрете – те не носят ползи, а буквално хранят инфекцията. Те повишават и киселинността на организма, която чудесна среда за развитие на патогени от всякакъв вид. Добре е да намалите и консумацията на бяло брашно и, разбира се, да поддържате много добра хигиена.

Друга резултатна мярка е да повишите стойностите на PH (съотношение на киселинни и алкални йони) в организма си, т. е. да направите PH-то по-алкално или с по-слаба киселинност. Киселинната среда е особено благоприятна за развитието на патогенни микроорганизми, в т. ч. гъбички, вируси, бактерии, дори ракови клетки. Може да го постигнете с консумацията на повече сурови плодове и зеленчуци, без кафе, по-малко какао, по-малко обработени храни (колбаси, шоколади, вафли, снаксове, чипс и подобните с повече от 2-е Е-та).

Увеличете течностите, без подсладените и алкохолните такива. Особено зле ми се отразява виното (захари и дрожди) и донякъде бирата (дрожди и захар). Газирани не консумирам 🙂 Може да добавяте лимон в течностите, които приемате.

Хомеопатите препоръчват Monillia albicans 15 CH, по 5 гранули дневно като помощно средство при лечение. Сега (7-ми месец на бременността) го прилагам и наистина има ограничаващ ефект, ще дам повече информация, след седмица-две.

При нормални обстоятелства пробиотиците (добри бактерии срещу гъбичките) дават добри резултати при мен, но в последните месеци на първата ми бременност, както и сега, в един момент ефектът напълно отшумя. След като се стабилизирате, ги намалявайте постепенно, за да дадете възможност на организма си сам да се балансира.

Ваните също помагат, особено за овладяване на остри състояния, а след това като поддържаща терапия. Ваната може да бъде със запарка от смрадлика, лайка, невен…, но е добре да се правят поне два пъти дневно.

Имуностимулантите също оказват добър ефект – разнообразието им е огромно, само да са съобразени със състоянието на жената.

Сребърна вода – прилагам я вътрешно, в много малки дози, но в около 50% от напитките, които консумирам (вода и чай). По време на бременност, макар и да се води безопасно, не бих препоръчала дългосрочен прием. Отново важи препоръката, при изчистване, количествата да се намаляват постепенно.

Внимание при бременност – уринарни инфекции (2)