Стремете се към намаляване на стресовите нива. Стресът се отразява негативно във всички аспекти на здравето, в т. ч. имунитета, правилната функция на органите, химичните реакции в тялото. Хормоните са особено чувствителни към стрес, а вероятно знаете, те дирижират целия процес на зачеване, износване, раждане и кърмене на детето, и не само…

Естествено, че тютюнопушенето, алкохолът, опиатите, замърсената околна среда и др. под. оказват негативно въздействие върху организма, като половите клетки са особено чувствителни към вредните влияния. Затова често при репродуктивни проблеми се препоръчва приемането на антиоксиданти – храни и хранителни добавки – които намаляват вредното въздействие на свободните радикали върху ДНК (Вит. С, Е, флавоноиди, цинк, селен, бетакаротин и др.). Това осигурява по-качествени полови клетки, с по-добра оплодителна способност, по-малко дефекти при деленето след оплождане и така – по-голям шанс за износване на здраво дете. Стареенето представлява мултиплициране на грешки в деленето на клетките. Причина за много от грешките са именно свободните радикали, които може да са причина и за рак – още един мотив за приема на антиоксиданти. (Повече за храните, богати на антиоксиданти)

Подкрепям мнението, че е добре да се приемат умерени количества хранителни добавки/ мултивитамини, т. к. е трудно да се набавят оптималните количества от съответните химични елементи само от храната. Не е невъзможно, но изисква всекидневни услия, много четене, много разнообразно готвене и средства. Много е трудно да се приемат всички важни елементи, без да се покачва тегло. Важно е да се отбележе, обаче, че най-добре се усвояват полезните вещества, приети от естествени източници. И все пак, винаги имайте на ум, че осигуряването на оптимални количества от важните вещества не е най-близкото нещо до естественото и в последващото си развитие индивидът едва ли ще успява да постига този оптимален баланс. Това може да го направи по-неадаптивен. (Напр. едрите индивиди – тези, които са се развивали в по-добри условия – са по-неиздържливи при промяна на средата, напр. динозаврите. Те се нуждаят от повече хранителни ресурси, за да оцелеят, а при евентуални кризи, ресурсите са силно ограничени.). Принципът на закаляващите процедури с редуване на топло и студено е сходен. Организмът упражнява адаптационни механизми и така реагира по-адекватно при промяна в средата.

Тривиално, но разходките на чист въздух са си сериозен фактор – подобряват циркулацията на кръвта и лимфата, с което благоприятстват доброто „хранене“ и пречистване на тъкани, органи и системи. Обогатяването на организма с кислород подтиска размножаването на патогенни (болестотворни) микроорганизми и подобрява работата на всички системи в тялото. Известно е, че витамин D е един от ключовите за доброто функциониране на човешкия организъм. Той се синтезира при досега на кожата със слънчева светлина, като се случва дори и през зимен, облачен ден. Повече за ролята на витамините и микроелементите; източници, от които да си ги набавите.

Няма да се мине без плодовете и зеленчуците (и ядките), в по-голямата си част – в суров вид, за да е останал, все пак, някой витамин, микроелемент или друго полезно съединение. Разбира се, подбирайте максимално чисти, минимално обработени (с пестициди, хербициди, изкуствени торове, консерванти, подобрители) храни, по възможност – в сезона им, за да са пресни и натоварени с по-малко разтежни стимуланти. Така сортовете са по-малко модифицирани, за да зреят преди или след обичайното за тях време и да издържат на по-студено, сухо или по-малко слънце от генетично обичайното за тях. Да са пресни е важно дотолкова, доколкото от момента на откъсването им, те започват да губят от полезните си вещества и свойства.

Повече за: Ролята на витамините и микроелементите; Източници, от които да си ги набавите; Хранене за забременяване.