Най-доброто, разбира се, е бебчето да суче, но в повечето случаи това не е достатъчно. Моето мишленце стоеше по 1 час (на всеки 3 часа), редувайки изморително сукане с кратка дрямка (стисках крачетата и ръчичките, за да не заспива, а да цока). Но не можеше самичка да се справи.

Следващото са помпите за кърма, но при мен това не помогна много, а болката от вакума беше жестока – зърната ми бяха като сдъвкани, бях изцедила едва няколко милилитра, с по една помпа във всяка ръка (електрическа на Медела и ръчна на Филипс-Авент), а гърдите – като камък. Помпах няколко часа с почивки по 10-20 мин.

Слагах намокрени с много топла вода кърпи, уж, за да се поотворят каналчетата и по-лесно да се цеди, но и това не промени съществено нещата.

Мисля, че имах шанса да попадна на една акушерка по призвание – Сашка (МБАЛ „Надежда“), която може би ме спаси от запушване. Цеди ми жлезите няколко пъти през нощта по 20-30 мин. – болката беше кошмарна (а аз си правя пломбите без упойка, изключвайки пулпит). Но мисля, че опитната й ръка освободи много запушвания, а може би ми спести и много проблеми. Напипваше топченцата по каналчетата и ги разнасяше и извеждаше от гърдите.

Цеденето трудно се описва с думи, но… Аз използвам палеца и срещу него – показалеца, заедно със средния пръст. Разполгам пръстите в основата на гърдите и започвам да изцеждам, събирайки пръстите в посока към ареолата и от там – през зърното. Ръката трябва да сменя позиция – ако започнете с палец отгоре и показалец отдолу, продължете, като редувате палец откъм мишницата, който се среща с показалеца, идващ от страната на пъпа, после палец откъм ръката се среща с показалеца откъм другата гърда и т. н. Идеята е се мине през всички каналчета, разположени в кръг около ареолата. Те са под формата на много изворчета, които се събират в по-големи поточета при зърното.

Ако зърната Ви са раздразнени,

След кърмене, ги намажете с капка-две кърма/коластра (те съдържат много ценни витамини и минерали) и след това с крем за зърна (обикновенно тези кремове са без отмиване). Истината е, че кой-знае какво облекчение едва ли ще почувствате, но евентуално ще ускорите възстановяването им.

Дръжте зърната открити, доколкото това е възможно.

Не ги мийте със сапун. Аз си изплаквах гърдите с вода преди кърмене и то само през първите дни. Хубаво е детето да има досег с малко количество микроби, за да изгради имунитет, а и не забравяйте, че колатрата/ кърмата го „пази“.

Помпите влошават нещата, когато зърната са наранени.

…И още нещо. Щом няма запушвания, е достатъчно да поддържате само ареолите си сравнително меки. Ако проверявайки ги, установите, че са много твърди, изцедете леко само тях, докато омекнат – с два пръста изцеждате, започвайки от основата на ареолата (цветната част около зърното) и продължавайки внимателно към зърното.

Предавайки смяната акушер Сашка :), ме беше отбелязала като проблемен случай, който да се наблюдава – да се свети името и! Това беше причина ак. Надежда Стаменова – майка на 3 деца, много интелигентен човек и впечатляващ акушер – да мине на визитация на сутринта. Очевидно нямаше време, но ни отдели (на мен и момичето в стаята с мен) повече от 30 мин. безценни съвети.

Бележките от урока по кърмене с лектор Акушер Н. Стаменова – обещавам да е следващата ми публикация.