В самото начало е важно да обърна внимание, че кърменето е най-добрата профилактика на здравето на гърдите, в т. ч. и на рака на гърдата.

Започвайки по хронологичен ред, ще отбележа, че за мое огромно разочарование, се наложи да „родя” секцио. В този случай на майката й обясняват, че кърмата й ще дойде най-рано на 4-я ден (а не на 3-я, както при естественото раждане). Е, моите гърди не са чели учебници по медицина и се подуха и втвъдиха на 2-я ден. (Но за това по-долу.)
Всяка по-компетентна акушерка ще ви обясни, че малко след раждането, ако всичко е наред, „тръгва” коластрата. (Най-вероятно в последните месеци също сте имали капчици, но може и да не сте забелязали.)

Коластра:
– Тя е в малки (в сравнение с кърмата) количества – но за новороденото бебенце това е напълно достатъчно, т. к. и стомахчето все още е много мъничко (събира обем от едва няколко лъжички).  – Тя е прозрачно-жълтеникава и съдържа изключително важни за Вашето новоизлюпче компоненти – освен най-подходящите хранителни вещества, в най-доброто съотношение, коластрата съдържа и антитела срещу болестотворните организми, с които майката се е срещала и се среща. Тъй като майката и бебето обикновено са в една и съща среда, това е най-добрата/точната имунна защита за малкото. Имайте предвид, че имунитетът на бебчето е незрял.
– Коластрата подпомага „узряването” на стомашно-чревния тракт и очистването от мекониума, натрупан в бебешкото стомахче при поглъщането на амниотична течност (околоплодна течност). На мекониума се дължи тъмнозеленият цвят на бебешкото ако през първите дни след раждането (до около седмица).

След първите няколко дни коластрата постепенно преминава в т. нар. преходна кърма. Този процес може да се окаже малко проблемен при някои жени, особено при тези с по-малки гърди, но с голям потенциал J, като мен.
Относно потенциала си – може да очаквате да е сходен с този на майка Ви, а може да попитате и мамолога, когото посещавате. (Отговорното здравно поведение предполага посещение на мамолог веднъж годишно за жените м/у 25 и 40 г., освен ако не сте в по-рискова ргупа – имате заболели от рак на гърдата в рода си, например.)
Ако гърдите имат повече жлезна тъкан, това предполага повече кърма и следователно – малко по-трудно „тръгване” на кърмата. Ако гърдите са по-стегнати, се очаква повече жлезна тъкан за сметка на масната такава.
Когато кърмата „слиза”, гърдите стават напрегнати, „наливат” се, загряват се, стават чувствителни.

За какво трябва да внимавате?
– В никакъв случай не бива да допускате топченца/бучици в гърдите – това са запушвания на каналчетата на млечните жлези, които могат да усложнят обстановката – да се стигне до възпаление, в по-неприятни случаи и мастит. Маститът е инфекция, която се лекува с антибиотици, а понякога предполага отстраняване на бучката с лека операция. Но дори и това не трябва да отказва майката от кърменето. Лекарят-специалист ще посъветва как да продължи кърменето от наранената гърда. В краен случай кърменето може да се осъществява (през цялото време) само от ед-ната гърда.
Ако бебчето/бебчетата Ви не може/не могат със сукане да разнесе/разнесат запушването, трябва внимателно да се изцедите (ръчно или с помпа). Бебенцето се справя в пъти по-добре. Моето ме спаси! Но акушер-гинекологът изришно ме предупреди да не давам на детето да суче, заради риска от инфекия на мястото, където се задържа кърма. Симптом за възпаление, освен загряване, е зачервяването. Аз рискувах и кърмих детето, но нямах зачервяване.
– Зачервени участъци по кожата на гърдите също са показател за върпаление и са сигнал да дренирате (изцеждате) каналчетата, над които кожата е зачервена. Т. е. – ако имате зачервяване на гърдата от горната страна, хванете леко основата ареолата (тъмният участъ около зърното) с палец отгоре и с показалец отдолу. След това съберете пръстите внимателно по посока на зърното, от което трябва да покапе/потече кърма. Това се налага, защото в началото гърдите не са регулирали количествата и бебето не може само да се справи с излишъка, а понякога няма сила да отпуши проблемното каналче.
– Повишена температура – отново сигнал за възпаление (на млечните жлези) – не се тревожете, а се свържете с лекар. Той ще прецени има ли нужда от антибиотик или ще Ви помогне да се справите сама. Предполагам, че и консултантите по кърмене ще Ви съдействат адекватно – Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ и Ла лече лига.
– Обикновено след раждането се препоръчва консумацията на повече вода, за да се очисти организмът от обезболяващи и упойки. Необходимо е и за да се рехидратирате, понеже по време на раждането обикновено не се позволява консумация на вода. Но във връзка с „тръгването“ на кърмата, се препоръчва да се внимава с поеманите количества, за да се избегне рязкото „наливане“ на гърдите, което може да предизвика сериозен дискомфорт. Вече след стабилизиране на лактацията задължително трябва да се консумират количества от 2 до 3 литра на ден (според възрастта на бебето – по-голямото бебче консумира повече). Кърмата е с водно съдържание над 93%.
Та, при мен положението беше станало напечено. Като ме видеха дежурните лекари се цъклеха шашнато като ми видеха гърдите. Представете и размер малко Б, натъпкани с по 200 кубични см силикон :)) (Е, тогава не беше смешно.) Изобщо не знаеха какво да ме правят.

Какво да правим при силно напрегнати гърди след раждането? – Може да видите в следваща публикация 🙂