*Използвана е информация от лекциите на акушер Елена Василева, консултация на акушер Надежда Стаменова, личен опит и литература по темата

  1. Бебчето трябва да обхваща с устичка почти цялата ареола (тъмната кожа около зърното), за да засуче правилно. Ако захване само зърното, то не може да суче пълноценно, стиска по-силно зърното и така то се травмира. Ако забележите това, опитайте леко да бутнете брадичката, за да отворите устичката по-широко (Аз така правех, докато свикне.)
  2. Върхът на нослето на мъничето трябва да опира в гърдата. Не се притеснявайте, има откъде да диша.
  3. Бебчето и мама са в поза коремче-в коремче.
  4. Ако имате много кърма, редувайте гърдите – ако сте кърмили от едната гърда, на следващото кърмене, предложете другата.
  5. Ако имате малко кърма – предложете едната гърда до изпразване, след това продължете с другата и ако остане количество във втората, на следващото кърмене, започнете с нея.
  6. Ако оставяте мляко в гърдата, след като се е нахранило детето, това би трябвало да намали произвежданите количетва. Такъв беше моят случай, т. к. млякото ми беше повече. За съжаление тогава не знаех, че в София (а и в други градове) има банка за кърма, а когато разбрах (в 4 мес. на детето), вече не успях да достигна количествата които те искат на ден, за да се включа. Затова, ако имате желание и очаквате, че ще имате много кърма, можете да се свържете наhttp://www.bankazamaichinakarma.hit.bg/Ако майка Ви е имала много кърма, най-вероятно и Вие разполагате с този потенциал. Но ако случаят е обратен, не се тревожете, а се подгответе по темата, не се отказвайте, ако се появят проблеми. Познавам две жени, които при първото си дете не са имали достатъчно кърма, а при второто са кърмили безпроблемно.

 Ако зърната Ви са раздразнени,

След кърмене, ги намажете с капка-две кърма/коластра (те съдържат много ценни витамини и минерали) и след това с крем за зърна (обикновенно тези кремове са без отмиване). Истината е, че кой-знае какво облекчение едва ли ще почувствате, но евентуално ще ускорите възстановяването им.

Дръжте зърната открити, доколкото това е възможно.

Не ги мийте със сапун. Аз си изплаквах зърната с вода преди кърмене и то само първите дни. Хубаво е детето да има досег с определено количество микроби, за да изгради имунитет, а и не забравяйте, че коластрата/ кърмата го „пази”.

Помпите влошават нещата.

…и ако ми позволите един съвет – не използвайте т. нар. „протектори“ или „силиконови зърна“. Вече две мои близки ги използваха и имат проблеми с лактацията – на новородените им е трудно да сучат, уморяват се, отказват се. Започва едно дохранване с адаптирани млека и комбинацията от тези фактори намалява издърпаното от гърдата количество и съответно – пада произвежданото такова.

Фактори, които намаляват лактацията (производството на кърма):

Опитът ми показа, че в първите седмици организмът е особено чувствителен към тях.

Освен това, през първите около 6 седмици окончателно се стабилизира производството на мляко и се задават определени количества, които с времето се увеличават, но постепенно, стимулирани от бебето и неговите нужди. Затова през тези седмици се препоъчва доизцеждане на гърдите след нахранване на детенцето (ако ще стимулирате лактация). Аз не съм го правила, както отбелязах.

–   Стресът – всякакви притеснения, тревоги и нервност се отразяват негативно на лактацията. Игнорирайте негативните мисли – казвах си, че те са плод само и единствено на хормони. Зареждайте се от уникално сладките ръчички, устнички, носленце и т. н. 🙂

–   Недостатъчната консумацията на течности също намалява количествата. А ако на по-късен етап не консумирате достатъчно течности, това обикновено се отразява на Вас – виене на свят, прескачане на сърцето. При мен беше така, защото и детето ми имаше много добър апетит, и с напредване на месеците нуждите й се увеличиха (през 4-я месец).

–   Нередовно хранене – понеже в началото се кърмехме по час и половина, закусвах доста късно и това намаляваше количествата кърма за известн период.

 Фактори, които увеличават лактацията (производството на кърма):

–   Стимулация чрез кърмене, разбира се (и с помпа, но ефектът е по-слаб);

–   Консумация на повече течности;

–   Консумация на т. нар. лактогонни чайове (копър, анасон и др.). Мога да потвърдя, че копърът при мен увеличава млеконадоя 🙂

–   Киселото мляко при мен също увеличава количествата (От прясното получавам… газове 🙂 Чела съм, че заради добавяни в храната на животните хормони, които се излъчват и в млякото, ефектът е обратен. Ние си купуваме от млекомат и си го заквасваме.

Хигиена на гърдите

Не се препоръчва третирането със сапун, т. к. изсушава нежната кожа. Сапунената вода, която се стича докато се къпете е напълно достатъчна.

В никакъв случай не е необходима хигиена до стерилност – дори напротив.

Предупреждения:

Има дечица, по-често момиченца, които в началото се хранят доста дълго – час и половина-два. Това превръща живота на майката в едно денонощно кърмене, но след време нещата рязко се променят. При нас – към края на 3-я месец. Пиша го, защото явно в учебниците по педиатрия накой е дал на новородените бебчета 15-20 мин. за хранене и толкова – страшна тъпотия. Опитът на мен и моя близка беше с такова дъъълго кърмене. Педиатърките ни бяха казали, че не може така и детето трябва да се нахранва за 15-20 мин. Аз опитах, но видях, че зверчето си остава гладно и продължих по старо му, но моята приятелка се опита да съблюдава препоръката – педиатрите все пак са хора, които са учили и би следвало да знаят повече от нас по темата. Хранеше момиченцето си по около 30 мин. Резултатът: Моята дъщеря „вървеше” по-едра (по-висока и по-тежка) от средното, пухкава, а момиченцето на моята близка започна да забавя наддаването и малко след това педиатърката ги посъветва да я дохранват, защото кърмата на майка й беше намаляла. Анализирайки това, моята приятелка отчете, че дърпайки детето преди да се е нахранило, кърмата й намалява поради намалялата стимулация (търсене от бебчето). Така на жена, която си имаше достатъчно кърма, й се наложи да дохрава.

Ето една статия за ползите от кърменето за допълнителна мотивация 🙂

http://divata20.cosmopolitan.bg/blogpost_3651_0.html