Графика

Когато и да започнете мерене, не е късно (всяка сутрин – аларма, термометър (5 мин.), втора аларма, записваш и ставаш …или лягаш J)

Първи ден на цикъла е този, в който започва менструалното течение (МТ). Тогава температурата (Т) е около средната за цикъла. На 2-3-ти ден има повишение и следва спад, които продължава до овулацията. Тук е тънкият момент! В деня на овулация има по-рязък спад на Т, който е последван от „скок“ нагоре на следващия ден – характерна комбинация, която ще познаете!

Механизмът се задвижва от хипофизната жлеза, която произвежда фоликулостимулиращия хормон (FSH), който подава сигнал на фоликулите (няколко от тях) да се развият и нараснат. С нарастването си, те започват да отделят хормон – естроген. Наричат го „студен“, защото под негово действие телесната Т започва да се понижава (графика). Около 7-я ден, на принципа на естествения подбор, най-големият (най-добре развит) фоликул продължава развитието си, а останалите „загиват“, в името на това да продължи живота в най-добрата му форма. Преди овулацията фоликулът рязко повишава нивата на естроген, с което видимо се понижава телесната Т, заедно с увеличаване на цервикалната слуз. Ето тук е ключовият момент, когато дейно трябва да се включи мъжката половинка от вашето „цяло“. Мъжкият принос трябва отрано да поеме по пътя, защото го чака дълъг такъв. За да стигнат до яйцеклетката, на сперматозоидите са необходими часове, дори дни.

(Повишаването на естрогена предизвиква производство на лутеинизиращия хормон – LH. Последният стимулира фактическото отделяне на доминантния фоликул – О-ВУ-ЛА-ЦИ-ЯЯЯЯ! Яйцеклетката поема по фалопиевата тръба)

Цервикалната слуз също идва да ви покаже, че точно сега е моментът малките спринтьори и спринтьорки да заплуват към нови за тях земи. …Просто цервикалната слуз се увеличава и става по… слузеста, с което подпомага придвижването на сперматозоидите към заветната цел. Между другото, няма нужда да стойте на челна стойка или нещо под. след полов акт, т. к. „малките“ си знаят работата – заложено им е да плуват срещу течението. Точно то им показва правилната посока.

Та, след като сте осигурили необходимите условия да се състои срещата (налучкали сте кога ще е овулацията, осигурили сте сперматозоиди, точно преди нея), получавате потвърждение за горното, което се изразява в пик на температурната графика.

Големите количества естроген предизвикват производството на лутеинизиращия хормон (LH) – именно него засичат тестовете за овулация. (Т. е. – след спада на Т, може да започвате препишкването на тестове за овулация.) Той е с най-високите си нива 12-24 часа преди самото освобождаване на яйцеклетката – овулацията (когато тя става годна за оплождане). С повишаване на LH, спадат нивата на естрогена.

Яйцеклетката се е отделила от яйчника, а фоликулът и вече е т. нар. „жълто тяло“, което произвежда известни количества естроген и много прогестерон. Именно той дава отражение в повишаване показанията на температурната графика. Ако на дата на очаквания цикъл Т остане висока или се повиши още, това означава, че има оплождане! и жълтото тяло продължава да излъчва естроген. Ако Т бележи спад, жълтото тяло е престанало да функционира и настъпва поредният цикъл.

Тук е моментът да отбележа, че тестовете за овулация се правят след обяд.

и пак той е повод за повишаване на телесната Т

Имайте предвид, че обикновено двата яйчника се редуват, например – ако този месец овулира левият, на следващия месец е десният. Има изключения, има синдром на „ленивия яйчник”. Съответно, може да забележите две различни тенденции, които се редуват – така по-лесно ще се ориентирате кога да очаквате овулация.

Казват, че е съвсем нормално веднъж годишно да имаме ановулаторен цикъл – такъв, без отделяне на яйцеклетка. Така че спокойно, правете си йогата, СПА-то, хванете книжката, четката, парцала, иглата, обувките за катерене, делтаплнера или там, с каквото разпускате! Ще станат нещата, а станат ли веднъж, опитът показва, че втория път, природата по-лесно намира начина (спомня си, някак…).

С наближаването на овулацията шийката на матката се повдига, става по-мека и леко се отваря. В началото на цикъла ви на пипане тя е като върха на носа ви, а с наближаването на овулацията тя става мека като устните ви. Можете сами да наблюдавате този специфичен знак за настъпваща овулация.

Притеснени сте, че имате по-малки шансове за зачеване, тъй като имате само един активен яйчник? Ето малко окуражителни думи: Овулацията се случва всеки месец – при два яйчника, които си съперничат (кой ще овулира първи). При наличието на един яйчник – той винаги овулира.