Наложи ми се да направя рентгенова снимка, докато кърмех двумесечно си бебе. За да намаля вредите за бебето и мен, почетох доста. Ето основното, без да претендирам за изчерпателност.

Ако можете да отложите снимката, направете го. Колкото по-зрял е организмът на детето, по-малко ще са пораженията, а и може кърмата вече да не е единствената храна за бебето.

Препоръчва се заместване на няколко кърмения с адаптирано мляко. Препоръките варират, но най-често са за 24 часа, като продължавате да цедите кърмата, за да поддържате лактацията и за да изчиствате вредните влияния. Аз издържах едва 3 кърмения (около 10 часа).

Някои източници препоръчват няколко часа след облъчването да не гушкате бебето, към което се присъединявам, макар да не се справих много добре с това. След облъчване, облъченият обект е източник на радиация.

Ако имате избор, търсете по-нова апаратура, защото облъчването от нея ще е по-слабо. Имайте предвид, че най-силно е то при снимка на лумбални прешлени и таз. В низходящ ред следват: гръбнак, глава, гръден кош, зъб, крайници (източник: rentgen.free.bg).

Радиационното облъчване засяга всяка клетка от организма, но като че ли най-осезаемо, тези на щитовидната жлеза. Тя задава тона за работа на много органи и системи и, съответно, е причина за много болестни състояния. За да се „чувства” добре жлезата и да се възстановит по-добре от пораженията, са необходими оптимални количества йод (в натурална форма). Той е особено важен за бременните и кърмачките. Нуждите от йод започват сериозно да се увеличават още по време на бременността и нарастват в периода на кърмене, т. к. този елемент е необходим на млечните жлези, за да произвеждат кърма, а освен това, йод се отделя и в кърмата за бебето.

Ето някои храни и напитки с високо съдържание на йод: водорасли, морски риби, червено цвекло, орехи, кисело мляко… От полза са всякакви чисти храни, богати на антиоксиданти и такива с пречистващи свойства: горски плодове, цитруси, ябълки, авокадо, диня, тиква, цвекло, зелени, кафяви, червени водорасли и др.

Някои автори определят обезсолените сирена като много ефективни в извличането и изхвърлянето на радиоактиви елементи. Същото важи и за меда, дори комбиниран с масло (към българските масла съм меко казано резервирана). Препоръчва се консумация на алое вера, най-добре изстискан непосредствено преди консумация. (източник: dar-center.com)

Има и един продукт, разработен от проф. Димитър Г. Димитров. Нарича се Сириус Д. Вече е наличен в аптечната мрежа, а на малко по-добра цена може да се поръча през интернет. (След проучване, избрах сайта sirius-D.biz и многократно съм поръчвала от тях, но по други причини. Внимавайте с интернет-доставчиците, защото имаше 1-2, които предлагаха компрометиран продукт). Разработен е за космически мисии и е използван, за да компенсира високите нива на радиация, на които са изложени космонавтите, както и да осигури на организма лесно усвоими белтъчини.

И отново: преценете за себе си, дали наистина рентгеновата снимка е наложителна.