Бъдете активен участник в опазване здравето на Вашето дете. Не е нормално да се изписва повече от един антибиотик за един сезон по един и същ повод. Случи ли се – нещо не е наред. Или в имунитета, или в медика, или в подхода ни при лечение.

Веднага, щом забележите и най-леката индикация за дестабилизиране на здравето, вземете мерки, без да се чудите или наблюдавате дали ще има развитие. При децата всичко се развива много бързо, а най-ценни са първите часове от проявяването на симптоматика. Като говоря за бързи мерки, имам предвид само щадящи такива. Идеята е те да предотвратят приема на тежки медикаменти като антибиотици, препарати за инхалиране и др.

Ето голяма част от основните симптоми:

 • закашляне, без това да се дължи на задавяне или плач;
 • потичане на носа, освен ако не е от влизането от студено в затоплено помещение – последното е нормално;
 • звучене на гласа като при запушване на носа;
 • зачестяване на кихането, ако считате, че няма алергичен дразнител;
 • болки в ушите – при малките това се индикира с плач и придържане на ръчичката към ухото;
 • болки в стомаха;
 • разстройство, повръщане;
 • болка/плач при уриниране – обикновено при момиченцата, подсказващо уринарна инфекция (цистит);
 • повишена температура и др.

При всички описани симптоми мерките са сходни, т. к. по-голямата част от имунната защита е ситуирана в стомаха, е нормално да се действа и по тази линия, макар да става въпрос за распираторен вирус или пикочна инфекция.

ПЪРВИ МЕРКИ ПРИ ВИРУС

При наличие на някой от основните симптоми, мерки трябва да се вземат при първа възможност. Колкото по-рано, толкова по-малък шанс давате на патогените (вируси, бактерии и др.) да се размножават. Трябва да сме наясно, че не можем да спрем това размножаване, но можем драстично да го редуцираме, което дава много по-големи шансове на организма да се справи по-бързо, и най-вече, без сериозни усложнения с атаката. Колкото по-малки са децата, толкова по-бързо се развиват събитията, поради недоразвитият имунитет, ограничения опит на детския организъм (имунна система) в справянето с инвазивни микроорганизми и бързата обмяна на веществата.

Добре е във всеки дом (на недостъпно за деца място) да има аптечка, защото това гарантира своевременна реакция при първи симпроми за заболяване. Често отлагаме първите мерки за утре, защото нямаме даден препарат вкъщи и в началната фаза нещата не изглеждат толкова притеснителни, но на следващия ден вече регистрираме изоставане в сравнение с вируса (или др. патоген), защото докато сме си спяли, той се е размножавал поголовно.

Спешните мерки важат за деца и възрастни, които нямат специфичен имунологичен статус (автоимунни заболявания, пият имуносупресори или др. под.), като са дадени някои уточнения, валидни за децата:

Повишената температура (Т), без значение 37,5 или 40 градуса по Целзий, е показател за започнала борба на организма с някакъв „враг“. В такъв случай, може да помогнем с подсилване защитните сили на организма. Същото важи при леко, но повтарящо се закашляне или запушване на носа, оплаквания за болка в ушето, стомахчето, разстройство, парене при уриниране:

 • Коластра – използвам само течна коластра (опитът ми е с тази на Абофарма). Вече по аптеките се продават продукти, изготвени от 100% коластра от крави. (Неподходяща за алергични към белтъка на кравето мляко). Много съм доволна от имуностимулиращия ефект, но по-ценна е за мен с ефекта срещу патогените в носната лигавица.
 • Витамин С, най-добре течен заради по-бързото усвояване, а и молекулите му се запазват най-добре в ампули. Количеството се съобразява с възрастта и килограмите, съгл. листовката. Витамините от естествен произход се усвояват по-пълноценно от организма;
 • Витамин D, ако сезонът е зимен или детето не излиза достатъчно на дневна светлина. Също много важен за поддържане на имунитета. Внимание – синтетичният вит. D може да се предозира, защото не е от тези, при които излишните количества просто се изпишкват;
 • Имуномодулатор/Имуностимулатор, синтетичен или извлек, направен в домашни условия (напр. от черен бъз, но да се съобрази с възрастта на детето). Най-добре с естествен произход или под формата съединения, които улесняват усвояването. Има множество продукти на фармацевтичния пазар, като в повечето случаи по-високата цена обуславя и по-добро качество. (Доволна съм от Ад ликуид, детски)
 • Противовъзпалително билково кремче (аз познавам само Хустагил) Маже се според оплакванията. При хрема – синусите, вижте схеми, за да знаете къде се намират (над носа, в посока веждите и от гърбицата на носа, в посока надолу и встрани). При ангина – кожата на врата в областта на сливиците. При засегнати долни дихателни пътища – централната част на гръдния кош.
 • Пчелни продукти. Знаеете, че с тях трябва да сте внимателни заради алергиите, които е възможно да предизвикат. Обикновено прилагането им се препоръчва след третата годинка. Всеки родител преценява състоянито на детето си и алергичния му статус:
  • Пчелен прашец – уникален състав, с уникално действие, но по-труден за съхранение в оптимално добро съдържание. Много е важно при каква Т е сушен, как и колко време е съхраняван, но при всички положения има полза от него – това е природен имуностимулант-мултивитамин с най-необходимото за правилното функциониране на организма. За да се усвои оптимално, трябва да се консумира сутрин, на гладно, добре разтвотен (в мляко, вода с мед, сок…);
  • Клеева тинктура – препоръчва се след навършване на 3 г. Възможно е приложение и по-рано, но в минимални количества и с повишено внимание! Обикновено пробутвам няколко капки в сок.
  • Мед – без да се прекалява с количествата. Никога не се поставя в горещи напитки, не се нагрява над 50 градуса по Целзий, защото почти не остават полезни вещества и се синтезират вредни.

Давам на дъщеря си пчелен прашец, откакто навърши 1 г. В началото започнах с няколко звънца и наблюдавах много внимателно за обриви, зачервявания, дори газове. Постепенно стигнах до 1 кафяна лъжичка на ден при боледуване или грипна епидемия. Сега, когато е на 3 г., си позволяван да и давам малко под една чаена лъжица/ден. Клеевата тинктура се оказа по-силен алерген за нея. След като направи лек обрив на 1 г. от няколко капки, изчаках още година, за да я въведа (препоръчва се след третата годинка) и нямаше проблем, но пак се въвежда много внимателно, съобразявайки се със здравния и алергичен статус на детето. Мед също давам след първата годинка, н не повече от чаена лъжичка.

 • Пробиотици (или комбинирани с пребиотици), т. к. 70-80% от имунитета се намира в храносмилателната система. Пробиотиците (добрите бактерии) подпомагат борбата с „лошите“ микроорганизми и допринасят за добрия здравен статус като цяло. Приемането им се препоръчва след употреба на антибиотик, т. к. последният унищожава добрите бактерии и оставя след себе си „оголен“ фронта за борба с инвазивните микроорганизми, което ни прави доста уязвими;
 • Консумация на сурови плодове/зеленчуци – в най-добрия случай – на гладно, за да се усвоят бързо полезните вещества, преди да са се разградили под въздействието на ферментацията в стомаха, чакайки да дойде техния ред за абсорбиране от червата. Лидери в сферата са ябълки (витамини и пектин), киви и портокали (високо съдържание на вит. С и мн. др.), моркови и др. При децата най-лесно става с прясно изцедени сокове, т. к. не могат да поемат достаъчно количество плодове. Може да се добавят малки количества лимонов сок към ястия и напитки, ако допада на детето;
 • Сребърна вода – много внимателно трябва да се следи препоръчаното количество и разреждане, макар да няма риск от предозиране. При продължително съхранение, количеството полезно вещество намалява;
 • Мултивитамините също не са излишни, но трябва да внимаваме, за да не претоварим детския организъм с асимилирането на целия коктейл имуностимулатори. Затова все пиша за продукти с естествен произход;
 • Хомеопатия. Тя в никакъв случай не е на последно място. Използвам имуностимулиращи полипрепарати, достъпни в аптеките, които са вече доста (Инфлуцид, Енгистол, Осцилококцинум, който при мен вече не работи и др.). Започвам с Шуслерова сол 3 – за повишаване на общия имунитет, Шуслерова сол 4 – подобрява съпротивителните сили на лигавиците, които са вход за инфекциите и са винаги засегнати. При поява на жъто-зелени секрети, добавям Шуслерова сол 6. Ако имате хомеопат, вероятно ще Ви препоръча нещо, съобразено с конкретния индивид и симптоматика. Много често това е Силицеа (Silicea) в разреждане 15CH или 30 CH, достъпна в аптеките или в по-висока потенция (която следва да се по-ефективна) и се приготвя специално от хомеопат или в определени аптеки.
 • Ако симпромите включват, кашляне, кихане, секреция от носа, запушен носинхалации:
  • с физиологичен разтвор посредством инхалатор. Ако не разполагате –
  • на пара, над горещ чай от ехинацея, лайка, цвят от бъз, жълт кантарион, мащерка, мента и мн. др. Някои добавят сода. Добре е главата да е завита (напр. с кърпа), за да е по-ефективна процедурата. Този вариант на инхалации е почти невъзможен при деца, но поне може да се държи купата близо до детето.
 • При запушен/течащ нос:
  • капки (или прахче) коластра в носа. Коластрата има съставки, които унищожават вируси и бактерии и понеже е с естествен произход, не е фатално да се капнат и 4-5 капки, в честота повече от 3 пъти/ден. Използвам ги за 6-месечното си бебе (което има кака, която неизбежно „носи“ по нещо от градината) и съм много доволна. Може и в по-ранни месеци, ако детето няма алергии.
  • промивки на носа с физиологичен разтвор, към който може да се добави сребърна вода в съотношение, съобразно концентрацията (вижте упътването) или няколко капки клеева тинктура в 5 мл физиологичен разтвор. Клеевата тинктура се съобразява с възрастта и алергичния статус на индивида;
  • противовъзпалително кремче – външно;
  • хомеопатия – Коризалия или Цинабсин (също и за синузитни симптоми).
 • При зачервено гърло/болки в гърлото:
  • локална дезинфекция:
   • сиропи (доволна съм от Грийнтус за горни и долни дихателни пътища, Хустагил – горни дихателни и бронхи; Джуниър ангин при зачервено гърло, уголемени сливици, полипи; Бронховитал за долните дихателни пътища), таблетки за смучене (Карамолис или др.), но не и за най-малките, за да не се задавят;
   • чай, мед, лимон; прясно изцедени сокове;
   • хомеопатия – Тонзилотрен.
  • противовъзпалително кремче – външно;
  • компреси с извара (външно) на врата, в областта на гърлото и сливиците, на телесна температура. Върши работа и при др. възпаления – навяхвания, разтежения, възпален нерв…

Компресът може да се направи като разстелите изварата (дебелина на слоя около 1 см) върху тензух или друг тънък памучен план, който е достатъчно голям, за да опаковате изварата, но не дебело, за да има все пак контакт с кожата. Така опакована от всички страни (за да не се пръсне) я полагате на възпалените места, леко топла. Може да покриете с нелон, за да не се замърсят дрехи или чаршафи и за да се запази толината. Препоръчва се да се остави  да действа за 6-8 часа, но ако на детето му е неприятно – колкото-толкова. Може да си приготвите „лекарството“ и сами: Затопляте прясно мляко и добавяте оцет или лимон. След като успешно пресечете млякото, го отцеждате и изпълнявате процедурата по-горе.

 • Стомашно-чревни разстройства – детски пробиотик преди хранене, вит. С, др. имуностимулатор, лека храна (препечени филийки под различна форма, ориз…) без плодове до стабилизиране, плавно захранване, като последни остават место, мазните храни, яйца);
 • Отит (възпаление на ухото) – състоянието е много деликатно и единствено може да се препоръча посещение при специалист.

А като помощни мерки – имуностимулация и промивка с детски спрей с физиологичен разтвор, който има почистващо и леко дезинфекциращо действие заради съдържащата се сол. Не се тревожете, ако известно време след впръскване, от ухото изтече ушна кал или др. замърсена течност – това е целта на тази лека домашна промивка. Пазете засегнатото ухо – шапка, шалче в областта под ухото. Ако сте правили промивка, може да поставите памуче-тампон на входа на ушния канал, защото ухото може да е по-уязвимо. При по-големи деца, по преценка на родителя, се допуска капването на няколко капки олио (или зехтин) с чеснов сок, което се приготвя така: в лъжица се нагорещява мазнината и към нея се добавя накълцан чесън (половин малка склитка). Проверете преди капване – течността трябва да е топла и без парченца чесън.

 • Често проветряване на помещението (на всеки час или по-често), за да се намали концентрацията на вируси по чисто механичен път и да им се създаде температурен дискомфорт, който ги унищожава или поне забавя размножаването им;
 • Поддържане на стайна Т в диапазона 21-23 градуса по Целзий, отново за да се редуцира размножаването на вирусите във въздуха. Това, при условие, че обичайно поддържате такива температури, защото ако сте свикнали на 25-26 градуса, естествено, няма да ви е комфортно. Но не забравяйте, че това са комфорните и за вирусите градуси, така както 20-22 градуса ще са им доста неприятни за размножаване, а това е целта. Така ще понижите риска от заболяване на останалите, съжителстващи със заразно-болния. Не се притеснявайте, за 30-60 секунди на по-студено, човек няма да се разболее или влоши, ако е добре облечен. Само ще се закали и ще е устойчив на температурни колебания, поставяйки вирусите на изпитание.

Колкото по-голяма е разликата между температурата навън и тази у дома, толкова по-вредно е това за тялото, ако се налага за дълго време да се преместим от едната, в другата среда. Това важи за всички сезони и е равносилно на изнежване, по-голяма податливост на заболявания, в т. ч. сърдечно-съдови, защото поставя сърдечно-съдовата система на сериозно изпитание. Тялото няма възможност за адаптация към много големи температурни амплитуди за такива кратки срокове. Това е различно от проветряване или потапяне в ледена вода за няколко минути. По-добре се адаптираме, когато имаме повече време при смяната на сезоните, например.

Медикаменти за понижаване на температурата използвам в краен случай – при температура над 39,3 градуса. Подчертавам, че това е строго индивидуално решение. Особено важно е да имате наблюдения върху реакциите на конкретния човек при повишаване на температура. Има деца, които могат да направят гърч при тези градуси или за минути да повишат над 40, което носи риск от увреждания, най-вече на мозъка. Високата температура спомага за намаляване количеството на патогените, а изкуственото и понижаване удължава периода на възстановяване. Свалянето на умерено висока температура успокоява родителите, но не прави детето по-здраво, премахването на симптома не лекува заболяване. Тези препарати натоварват бъбреците, черния дроб, могат да дразнят стомаха, затова е добре да се използват при истинска необходимост – не за обезболяване при никнене на зъбки!? – извинете – това е нормален физиологичен процес – имаме много зъби, от това не се умира. И аз давах профилактично Панадол, за да не вдигне температура, за комфорта на възрастните (родители, педиатри, близки), но медикамент винаги може да се приложи при повишение. Болният организъм няма нужда от допълнителни предизвикателства, чиято преработка отнема от силите му, когато се бори с вирус, бактерия или друг патоген.

Антибиотиците правят болестотворните микроорганизми много устойчиви, вече доста медикаменти са спрени от производство, защото бактериите са резистентни към тях и не работя; натоварват черния дроб, бъбреците, стомаха, което отнема от съпротивителните ни сили; унищожават естествената микрофлора в организма, която е над 70% от имунитета ни (затова след спиране на антибиотик сме много уязвими). В същото време се изписват без много чудене от лекари и най-вече педиатри, често като презастраховка.