Каквото и да си говорим, цикълът му е майката. Цкълът на съзряване на яйцеклетката при хората е средно 28 дни, като медицината счита за нормално отклонението с няколко дни повече или по-малко Те могат да се дължат на хранителни или поведенчески навици, физическа активност, хормонален (дис)баланс, стрес, промяна на местожителство и др. Но все пак, ако го познавате добре, шансът да заченете в по-кратък срок, драстично се увеличава.

Много от вас са чували за „късна овулация”. Всъщност има и ранна такава.

Късна овулация. Тя се наблюдава доста често. Почти задължително върви с диагнозата „поликистоза на яйчниците”. Но дори и в най-тежките случаи, за които лекарите не дават никакви надежди, се случват изненади… за лекарите :). Важното в случая е да опознаете цикъла си, така да се каже. За късна се счита овулация след 14-я ден на цикъла. (Първи ден на цика е първият ден с менструалнп кървене.) Но това далеч не е присъда. При късна овулация, обикновено, цикълът е по-дълъг от 28 дни. Ако сте с по-дълъг цикъл, може да извадите 14 дни от датата, на която очаквате да ви „дойде”.

Ранна овулация. Досещате се – овулация преди 14-я ден и веоятно (но не задължително) – цикъл, по-къс от 28 дни. Има случай, в които овулацията настъпва в последните дни на менструалното кървене, когато, по здравни съображения не е препоръчват полови контакти. Ако не знаете, че сте с ранна овулация, има да си чакате бременност, а яйцеклетката да си умира в очакване на сперматозоидковците, които да са вечно закъснели…

За да си спестим гадаенето, разполагаме с различни инструменти:

  1. Водене на календар.
  2. Наблюдение на цервикалната слуз.
  3. Следене на температурата (ежедневно).
  4. Тестове за овулация и др.

Класическият метод е т. нар. „температурен метод”. Оповавайки се на него, имах щастието да зачена на 3-я месец след започване на замерванията. За повечето от момичетата, на които съм го споменавала, той изглеждаше доста ангажиращ, но за мен далеч не беше така. Преполагам, че голяма роля в тая работа играе мотивацията. Често момичетата използват тестове за овулация със същата цел. Принципът им на работа е същият като тестовете за бременност – измерват количеството на определен хормон в урината, измерен в определено време от денонощието (обикновено следобед). На мен не ми се видя нито по-мързеливо, нито по-сигурно, нито по-евтино като резултат, в сравнение с температурния метод.

Температурен метод за определяне на овулацията.

1) Основното тук е да се мери телесна температура всеки ден, веднага при събуждане, в леглото, по едно и също време (доколкото е възможно). Препоръчва се това да става в ануса (понеже е най-точно), но аз го правех в устата, на едно и също място, под езика. Препоръчвам ви живачен темометър[1] (който да държите около 6 мин.) защото опитът ми с електронните показва, че дават отклонения, но ако имате доверие на вашия, действайте. Наскоро купих и инфрачервен. Той отчита точно само в ухото (но беше от нисък ценови клас). Ако ващият се е доказал като точен, най-добре работете с него.

2) Записвайте си показанията веднага, след измерване – в един момент на човек започват да му се сливат 🙂 (2 десети, 4 десети, а са важни). Аз си направих табличка (с много ентусиазъм) в Ексел и лесно си правех графики, за да виждам по-добре как се движи температурата. Има и сайтове, които го предлагат, но там не можеш да насложиш няколко графики една върху друга, за да сравниш. Това има значение, за да се ориентираш, сравнявайки с минали месеци, кога ще настъпи овулация или …бременност. Аз така разбрах, че съм бременна 🙂 – първи ден на закъснението, температурата се вдигна над обичайното, вместо да падне 🙂

Имайте предвид, че обикновено двата яйчника се редуват, например – ако този месец овулира левият, на следващия месец е десният. Има изключения, има синдром „ленив яйчник”

[1] Въпреки че наскоро счупих моя и е голямо приключение да се изчисти безопасно – никога с прахосмукачка! Има информация в мрежата…